Vlagprotocol

Elk jaar hangen inwoners de vlag uit op Kongingsdag, tijdens de dodenherdenking en op Bevrijdingsdag. Maar hoe zit het nu met het vlagprotocol, wat mag wel en niet en wanneer mag de vlag buiten hangen. Hieronder een kort overzicht:

Koningsdag

Op Koningsdag mag de vlag buiten hangen in het kader van de verjaardag van Koning Willem-Alexander van zonsopkomst tot zonsondergang. Omdat het een verjaardag is van het Koninklijk Huis is het de bedoeling dat de oranje wimpel ook wordt opgehangen. De vlag mag alleen onder bijzondere verlichting in de nacht buiten hangen. De rode kleur van de vlag is de bovenkant.

Dodenherdenking

Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehangen en de vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken. Er mogen volgens het protocol van de Rijksoverheid geen andere vlaggen worden gebruikt en de oranje wimpel mag niet worden gebruikt. De vlag moet eerst in top worden gehesen en daarna pas halverwege.

De vlag mag na officieel pas na 18.00 gehesen worden. Na de twee minuten stilte mag de vlag niet naar de top worden gehesen maar blijft tot zonsondergang half stok hangen en wordt voor het afhalen eerst naar de top gehesen om daarna neergehaald te worden.

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag 5 mei wordt de vlag in top buiten gehangen vanaf zonsopkomst en zonsondergang. Alleen de Nederlandse vlag mag worden uitgehangen. De oranje wimpel wordt niet gebruikt.