Repair Café Naarden, elke 1e zaterdag van de maand

Repair Café Naarden: hoe meer mensen we kunnen helpen met reparaties van hun spullen hoe beter het is voor de portemonnee van die mensen, maar ook voor milieu en grondstoffengebruik. 

Het Repair Café Naarden is een activiteit  van ‘de Schakel’, dat tegenwoordig samen met Versa en de Bibliotheek gehuisvest is in de Plataan, en maakt deel uit van de internationale organisatie van Repair Cafés. Repair Café is elke maand twee uur open (elke eerste zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur). U kunt al uw kapotte apparaten langs brengen, voornamelijk huishoudelijke apparaten, lampen e.d., naaiwerk en fietsen.

“Alles wat er aangeboden wordt proberen we te repareren. Sommige reparaties kosten meer tijd. Verder worden we beperkt door het ontbreken van specifieke onderdelen en benodigde kennis.  En wat vaak ook een probleem is: krijgen we het wel open. Veel fabrikanten zetten hun producten zodanig in elkaar dat openmaken en repareren vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Gelukkig begint op Europees niveau het tij te keren en komen er eisen aan fabrikanten om hun producten repareerbaar te ontwerpen. Dus er is hoop.” aldus Cor Rapati, coördinator Repair Café Naarden

Ondanks het bovenstaande lukt het in ongeveer de helft van de gevallen de reparatie uit te voeren. Daarnaast proberen de vrijwilligers ook te beoordelen of een reparatie, die zij zelf niet kunnen uitvoeren, kans van slagen heeft bij een professionele reparateur en adviseren of dat de moeite waard is. Het geeft veel voldoening als een reparatie is gelukt en een tevreden eigenaar weer blij naar huis gaat. 

De reparateurs en gastvrouwen/heren zijn allemaal onbetaalde vrijwilligers. Er wordt bij een reparatie een vrijwillige bijdrage gevraagd, die gebruikt wordt om de kosten (zoals koffie en lunch voor de vrijwilligers) en gereedschap en onderdelen te dekken. Koffie en thee voor de gasten kost 50 cent.

Overigens is er in Bussum ook een Repair Café dat elke 2de zaterdag van de maand geopend is.

Mocht u het leuk vinden om dingen te repareren en bent u daar ook handig in, dan bent u van harte welkom om te komen kijken en mogelijk ook reparateur te worden. En het is geen verplichting om elke keer te komen, dus meer mensen geeft meer flexibiliteit.

Meer info