Autoinbrekers actief in Gooise Meren

Waarschuwing!

De afgelopen weken zijn er in meerdere auto’s ingebroken binnen de gemeente Gooise Meren. Tussen 1 maart 2018 en 16 april 2018 kwamen er meerdere autoinbraak-aangiften binnen in Gooise Meren. Er werd 22 keer ingebroken in een auto in Bussum, 23 keer in Naarden en 1 keer in Muiden.

Wijze van inbreken
Bij een tiental auto’s werd ingebroken door het inslaan van een raam. In de andere gevallen was er geen inbraakschade aan de auto te ontdekken. Een aantal keer waren het duurdere auto’s, die voorzien waren van een keyless entry systeem. Hierbij gaat het om auto’s waarbij geen sleutel wordt gebruikt bij het openen van de portieren. In deze gevallen wordt gebruik gemaakt van een soort pasje waarmee draadloos het slot geopend kan worden.

Het vermoeden bestaat dat de code op het pasje ook gelezen kan worden door een inbreker met aangepaste computerapparatuur. Na het ‘stelen’ van de code kan het slot van de auto door hem worden geopend.

Wat kunt u hieraan doen?
Neem in het geval van een keyless entry systeem contact op met uw dealer. Zij weten precies welk systeem u in uw auto heeft en welke maatregelen u mogelijk kan nemen. Het is ook mogelijk om het pasje in een metalen doosje te bewaren. In de praktijk blijkt dit niet altijd even goed te werken.

Buit
Bij veel auto’s werd de airbag uit de auto gestolen. Dit kan worden tegengegaan door het plaatsen van een stoplock op je stuur. En een paar keer werd er een laptop weggenomen. In het geval van laptops en telefoons: zorg er altijd voor dat er geen buit in uw auto ligt.

Verdachte situatie? Bel 112!

Ziet u een verdachte situatie? Personen die niet thuishoren in uw buurt en zich verdachte gedragen? Bel dan direct 112! Mogelijk kunnen wij dan een inbraak voorkomen of een autoinbreker op heterdaad betrappen.