Inbrekers actief

In de maand mei was het relatief rustig m.b.t. het aantal woninginbraken. Er vonden in de maand mei tien (10) woninginbraken plaats in gemeente Gooise Meren. Hiervan waren er drie (3) pogingen tot woninginbraak en zeven (7) geslaagde inbraken. In vergelijking met 2016, waar nog zesendertig (36) woninginbraken in de maand mei plaatsvonden, is dit een positieve ontwikkeling. In 2017 (t/m mei) zien wij een sterke daling van het aantal woninginbraken in de gemeente, deze positieve ontwikkeling willen wij graag doorzetten.

De maand juni is net begonnen en toont een ander beeld. In 2016 vonden er in de maand juni veertien (14) woninginbraken plaats. In de eerste week van juni 2017 (1 t/m 8 juni), de afgelopen week, zijn er maar liefst acht (8) woninginbraken gepleegd in Gooise Meren. Dit vraagt om extra alertheid bij de instanties, maar ook bij buurtbewoners. De wijk Tuindorp Keverdijk in Naarden en de wijk Het Spiegel in Bussum zijn de afgelopen week  vaker doelwit geweest dan andere wijken/buurten in de gemeente.

Modus operandi

De modus operandi staat voor de manier waarop een inbraak wordt gepleegd, de gebruikte methoden door de daders. Er is in de afgelopen week geen eenduidige modus operandi gebruikt, toch zien wij sommige modus operandi vaker voorkomen in de gemeente Gooise Meren. De modus operandi van afgelopen week:

Bussum (4x)
2x openbreken raam mbv breekvoorwerp/werktuig
1x Bulgaarse methode
1x insluiping

Naarden (4x)
1x ingooien
1x insluipen
1x Bulgaarse methode
1x openbreken/openwrikken van het raam

Het openbreken/openwrikken van ramen en deuren is tot 90% te voorkomen wanneer u PKVW- gecertifieerd hang- en sluitwerk heeft en deze correct gebruikt. PKVW staat voor Politie Keurmerk Veilig Wonen, u vindt meer informatie op www.politiekeurmerk.nl

Bij de Bulgaarse methode wordt het cilinderslot afgebroken. Dit kan bij sloten waarvan de deurplaat met een schroevendraaier eenvoudig kan worden afgedraaid. Vervolgens wordt het cilinderslot dat uitsteekt afgebroken. Deze manier van inbreken kan eveneens grotendeels voorkomen worden wanneer u PKVW- gecertificeerd hang- en sluitwerk heeft en deze correct gebruikt.

Een vooral in de zomerperiode populaire manier van inbreken is insluipen. Hier kleven relatief weinig risico’s voor de inbreker aan omdat hij niets hoeft ‘te breken’, hij hoeft alleen maar door te lopen. Wanneer hij onverhoeds de bewoner tegen het lijf loopt maakt hij zijn excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer. Het risico gepakt te worden voor een strafbaar feit is minimaal.
Sluit ramen en deuren die u niet in het zicht hebt. Ook als u thuis bent. En vergeet niet ramen en deuren te sluiten wanneer u het huis verlaat, al is het maar een paar minuten. Want een inbraak plegen is een kwestie van seconden.

Verdachte situatie? Bel 112!

Wij vragen u extra alert te zijn vanwege het verhoogde aantal woninginbraken in de gemeente Gooise Meren in de eerste week van juni. Ziet u bijvoorbeeld een verdacht persoon die bij huizen naar binnen loert of foto’s maakt? Of activiteiten bij een woning waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn? Bel dan 112.

De politie kan misschien een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. De meeste aanhoudingen komen door tips van oplettende burgers.

Belangrijk om te weten:

  • 80% van de aanhoudingen zijn op heterdaad, dus direct na het plegen van het misdrijf.
  • De politie is voor meer dan 50% afhankelijk van meldingen van burgers, u dus.
  • U kunt 0900-8844 bellen voor alles wat geen spoed heeft.
  • U kunt ook anoniem een misdaad melden op 0800-7000 bij stichting Meld Misdaad Anoniem.