Nationale Duurzame Huizen Route

VOORAANKONDIGING

Naarden Vesting doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november 2023.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Daarom willen veel mensen aan de slag met het energiezuiniger maken van hun huis. Maar waar begin je precies als je woont in een omgeving met de status van erfgoed? Er blijkt meer te kunnen dan vaak gedacht.

Veel inwoners in de Vesting zijn volop bezig met het energiezuiniger maken van hun woning. Voor wie geïnteresseerd is in duurzaam wonen, kan het waardevol zijn om energiebesparende maatregelen in de praktijk te zien.  Daarom een mooie gelegenheid om dit jaar mee te doen met de Nationale Duurzame Huizen Route.  

Het Bewonersplatform Naarden Vesting organiseerde een aantal Energiebespaarcafé’s (januari en mei 2023). Daar bleek grote behoefte aan informatie over wat kan en wat waarom goed werkt. Tijdens de Bespaarcafé’s werd kennis ingebracht door de experts van Wattnu, de Energiecoöperatie in Gooise Meren. Informatie, voorzien van duidelijk beeldmateriaal is te vinden op deze website.

Over de Nationale Duurzame Huizen Route

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route in het najaar stellen bewoners hun huis open om bezoekers te informeren over hun afwegingen bij het verduurzamen van de woning. Het gaat zowel om woningen waarin al veel maatregelen zijn genomen als woningen van eigenaren die er nog volop stap voor stap mee bezig zijn. 

We kunnen elkaar op weg helpen, door elkaar te vertellen over de eigen ervaringen. Bijvoorbeeld de ervaringen over het verbeteren van wooncomfort, het isoleren van (delen van) de woning, de installatie van een warmtepomp of de opbrengst van zonnepanelen. In de Vesting kunnen bovendien randvoorwaarden van erfgoed in de verhalen over verduurzaming van de woning een rol spelen. 

Woning aanmelden

Lijkt het je leuk om je kennis en ervaring over glas of dakisolatie, zonnecollectoren, warmtepompen of andere slimme stappen te delen? Ga dan naar www.duurzamehuizenroute.nl en meld je huis aan!

Mocht je vragen hebben of meer informatie willen, neem dan vooral contact op met het Bewonersplatform, zij sturen het door aan een van de werkgroep leden. We denken graag met je mee.

Werkgroep Naarden Vesting Duurzaam Monument   

Clara Thomas
Clementine Niermans
Wil de Vries-Kempes