Voortgang Naarden Autoluw

We zouden u graag meer concrete informatie willen geven, maar het project met betrekking tot doorgaand verkeer en parkeren in de vesting is nog steeds in ontwikkeling.

Het voortraject, hoe zat het ook al weer?

In januari 2024 heeft de gemeente wederom een enquête gehouden om te onderzoeken hoe belanghebbenden (bewoners, ondernemers en anderen) de overlast van doorgaand verkeer en de parkeerdruk ervaren.

Van 1500 respondenten gaf een ruime meerderheid aan te veel doorgaand verkeer en een (te) hoge parkeerdruk problematisch te vinden.

In februari presenteerde de projectgroep van de gemeente tijdens een bijeenkomst in de Grote Kerk aan bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden de plannen om de Vesting autoluw te maken, zoals omschreven in de uitvoeringsagenda ‘Mobiliteits-en parkeervisie goed en veilig onderweg’, door de gemeenteraad goedgekeurd in 2021.

Daaropvolgend gaf de gemeente opdracht aan het ingenieursbureau Royal Has Koning DHV om parkeer- en doorgaand-verkeersmetingen te doen en voorstellen te maken voor mogelijkheden om doorgaand verkeer te verminderen of te stoppen en de parkeerdruk te verminderen. De resultaten van dit onderzoek zijn op de website van Gooise Meren in te zien https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/naarden-vesting-autoluw/

In deze rapporten zijn de daadwerkelijke doorgaand-verkeerscijfers en parkeerdrukmetingen te lezen evenals een aantal, gezien vanuit de ervaring van Royal Has Koning DHV, kansrijke en niet kansrijke scenario’s.

Vervolgens heeft de gemeente naar aanleiding van deze studie overleg gehad met een groep van ‘stakeholders’ van de Vesting bestaande uit vertegenwoordigingen van:

  • Ondernemersvereniging
  • Stichting de Grote Kerk
  • Stichting Monumentenbezit (welke eigenaar is van een belangrijk deel van de Vesting)
  • Vereniging Vestingstad
  • de 3 bewonersplatforms van Naarden: Naarden Vesting, KTV en Parkwijk

Doel was om te komen tot een keuze van welke scenario’s tot in detail uitgewerkt zouden moeten worden. Het gezamenlijke advies van de ‘stakeholders’-groep daaromtrent is hier te vinden.

En nu?

Het wachten is nu op de detailuitwerking door Royal Has Koning DHV en de terugkoppeling aan de stakeholders. Het is de bedoeling dat daarna een presentatie volgt voor alle bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. De opzet voor die presentatie is dat de voorgestelde oplossingen tot in detail zijn uitgewerkt en worden gepresenteerd samen met de andere overwogen scenario’s. Hierbij krijgen de bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden de gelegenheid om commentaar te geven. Mogelijk worden de voorgestelde finale scenario’s nog in een enquête aan alle belanghebbenden voorgelegd. Hierbij moeten we rekening houden met het feit dat de uitkomst van dit alles ook ‘niets doen’ kan zijn.

Het uiteindelijke besluit of en welke oplossing wordt geïmplementeerd  wordt door het college van wethouders en de gemeenteraad genomen.

Wordt vervolgd